Ik geef het eerlijk toe: ondanks dat ik sinds kort in een boekhandel werk ga ik ook nog af en toe naar de bibliotheek. Natuurlijk geeft dat niet dezelfde sfeer en dergelijke als de boekhandel. Maar waarom ga ik naar de bieb en waarom koop ik soms boeken?

Bibliotheek: abonnementsgeld
Ik betaal bij ons bieb ongeveer 60 euro per jaar. (Afgerond) Dat vind ik enorm meevallen. Ik hoef niet te betalen voor het reserveren of verlengen van boeken en mag de boeken 4 weken lenen. Die 60 euro blijft 60 euro, hoeveel ik ook zal reserveren/verlengen. Daarnaast mag ik maximaal 15 materialen tegelijk lenen. Dus na 4/5 boeken of cd’s/dvd/s heb je het er al heel snel uit. Maar.. natuurlijk moet je je geleende boek weer terugbrengen.

Boekhandel: hebben en houden
Bij de boekhandel koop je je boek en mag je het dus vanzelfsprekend houden. Het is nu van jou en je mag er mee doen wat je wilt. (Wat weer anders ligt bij e-books maar daar kom ik in een ander post nog eens op terug) Je betaalt per boek een gemiddelde prijs van 20 euro. Natuurlijk heb je de uitschieters van 30 of meer of heb je leuke aanbiedingen. Maar het gekochte boek blijft van jezelf. Hmmm, die heerlijk nieuwe geur is echt toch wel fijner dan een geleend bieb boek!

Bibliotheek: wachten op een gereserveerd boek
In sommige gevallen zijn de nieuwste boeken nog in bestelling. Dan moet je er een hele tijd op wachten en vaak zijn er nog X aantal wachtenden voor je. Het kan dus zo maar zijn dat je echt maanden op een boek wacht. En als je het dan eindelijk kunt lenen, mag je vaak de leentermijn niet verlengen omdat er nog wachtenden na je zijn. Voordeel ook hier weer: soms wacht je lang op een boek en blijkt hij nog tegen te vallen ook. Scheelde dat even weer 20 euro! 😉

Boekhandel: vandaag besteld, morgen in huis
Meestal heeft de boekhandel wel de (nieuwste) boeken op voorraad. Maar mocht hij toch onverhoopt uitverkocht zijn, kunnen ze hem 9 van de 10 keer voor je bestellen en heb je hem al zeer snel binnen.

Overige zaken
Ik koop om verschillende redenen dus boeken in de boekhandel of ga naar de bibliotheek. Als het een serie/boek is dat ik echt super graag wil hebben, koop ik het of spaar ervoor. Maar wanneer ik denk: ik hoor hier zoveel verschillende meningen over en weet nog niet zeker of ik hem dan ook daadwerkelijk wil hebben, kijk ik of de bieb het heeft. Ik ben helemaal een voorstander van boeken in de boekhandel kopen i.p.v. online, dus je kunt er zeker van op aan dat ik (bijna) altijd mijn boeken netjes in de boekhandel koop. 🙂

Heb jij weleens een boek gekocht waarvan je later spijt kreeg?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s