Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een periode waarin je minder las of geen tijd had om te lezen. Misschien vond je op dat moment andere dingen belangrijker of had je een leesdip. (Voor tips om uit je leesdip te komen kun je hier kijken) Welke reden je ook hebt, we zouden allemaal wel meer willen lezen als het erop aankomt! Door onderstaande blog hoop ik je een aantal tips te geven waardoor je misschien meer gaat lezen of juist op ideeën komt hoe het voor jou zou kunnen werken. (En mocht je een tip hebben die hier niet tussenstaat, laat het zeker even weten in de comments voor andere lezers)

Tip 1: Heb altijd een boek bij je
Ikzelf heb weleens dat ik ergens heen moet, en dan blijk ik toch nog langer te moeten wachten. Soms lopen afspraken bij bijvoorbeeld de dokter uit, heeft je trein vertraging of begint je les later. Kortom: in die 10 minuten had je best even willen lezen. Want mijn idee is: beter 10 minuten gelezen en zo weer wat pagina’s verder in je boek dan helemaal niet lezen.

Ik heb eigenlijk altijd een boek bij me. En of dat nou een fysiek boek is of m’n e-reader, dat maakt natuurlijk niet uit. Op die manier kan ik altijd in dit soort situaties even lezen. En het maakt het wachten een stuk aangenamer! Blossom Books heeft trouwens nu hele leuke tasjes waar je dus ook gewoon een (hardcover) boek in kunt stoppen. Zo blijven ze ook nog eens beschermd tegen viezigheid en deuken! Je vind ze hier.

Tip 2: sluit je mobiele brigade even buiten
De meeste mensen kijken direct bij elke bleepje, pingeltje of geluidje op hun telefoon. Soms krijg je misschien na elke twee pagina’s een melding en logisch, de meeste mensen zijn zo nieuwsgierig dat ze moéten kijken. Dit lijdt natuurlijk enorm af van het lezen en je komt op die manier minder goed in je boek, vergeet sneller wat je gelezen hebt en moet misschien weer stukken terug lezen omdat je aandacht bij je telefoon was.

Mijn tip is: zet je telefoon eens uit, op vliegtuigstand of gewoon stil. Houd je aandacht bij je boek en ga er in op. En mocht je dit in het begin te lastig vinden: leg je telefoon aan de andere kant van de kamer, zet een (eier)wekker en nadat die afgaat mag je pas weer kijken. Voordeel hiervan is dat je dus je drang om te kijken uiteindelijk mindert en je toch na bijvoorbeeld een half uur even kan kijken. En je zult merken: op een gegeven moment wil je niet meer kijken, want dan is je boek veel te leuk! 🙂

Tip 3: Plan vaste momenten in
Ga na het eten of op een vast moment lezen. In het begin zal dit lastiger zijn, want je bent het niet gewend of je hebt misschien geen zin om te lezen. Maar wanneer je er een routine van maakt zul je merken het leuk te vinden, en ga je er zelfs naar uitkijken! Uiteindelijk zal je merken dat het erg ontspannend werkt en je zult genieten van deze momenten.

Tip 4: Maak lijstjes
Maak een lijst met boeken die je nog wilt lezen. Dit kan op verschillende websites zoals Goodreads maar je kunt natuurlijk ook in een schrift een lijstje maken. Als je al die leuke boeken ziet die je wilt lezen, ga je vanzelf tijd maken om te lezen zodat je een nieuw boek van het lijstje kunt aanvinken. En denk aan bovenstaand: beter 10 minuten gelezen dan helemaal niets gelezen! 😉

Tip 5: Ga in Facebookgroepen
Ik vond het eerlijk gezegd eerst onzin: in Facebook groepen gaan en zo nog meer tijd op Facebook spenderen. Maar nu ik in een aantal boek gerelateerde groepen zit, is het super gezellig. Je praat met anderen over boeken en krijgt zo weer tips en nieuwe titels voor op je TBR! Probeer het eens uit, want je kunt er altijd weer uitstappen.

Tip 6: Stel een doel
Vaak word je gemotiveerd door een doel te stellen. Stel bijvoorbeeld als doel: ik lees dit jaar X aantal boeken. Natuurlijk is het niet erg als je dit doel niet haalt, maar het helpt je wel om te blijven lezen. Sites zoals Goodreads en Hebban hebben speciale challenges waar je je voortgang kunt bijhouden. Super handig!

Tip 7: Lees boeken die je leuk vind
Het klinkt raar maar het is zeker waar: lees alleen wat je leuk vind. Ik heb weleens dat ik in een boek ben begonnen en halveerde blijkt dat het echt niets voor mij is. Waarom zou ik dan verder lezen en zo ook nog eens in een leesdip raken? Mijn tip: leg dat boek aan de kant. Begin in iets wat je echt zeker weten leuk vind of begin in iets heel anders. Het leven is te kort om ‘vervelende’ boeken te lezen!

Hopelijk heb je wat aan deze tips. Maar doe vooral waar jij jezelf prettig bij voelt en wat voor jou werkt! Mocht je nog andere tips hebben, plaats ze gerust in de comments!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s