Pas op: mijn recensie bevat spoilers! 
Zou jij het verleden veranderen als je dat kon? Loïs krijgt die kans – maar tegen welke prijs?

Loïs zit op de kunstacademie. Niemand mag haar goed verborgen geheim weten en daarom houdt ze iedereen op afstand. Zelfs die lieve en leuke Giel. Als Loïs haar studentenkamer uit moet, biedt Giel aan om te helpen en dan blijkt dat hij haar wel ziet zitten. Loïs vindt het doodeng en geweldig tegelijk. Al snel vindt ze een kamer bij mevrouw De Vogel in huis. Maar er gebeuren vreemde dingen: de kat lijkt haar te herkennen en Loïs kan opeens prachtig pianospelen, zonder dat ze dat ooit geleerd heeft.

Door Giel breekt er een andere tijd aan. Loïs bloeit helemaal op. Liefde is niet zo moeilijk als ze dacht. Toch mag hij nog steeds niet te dichtbij komen, maar hoelang blijft hij dat accepteren? Dan valt Loïs van de trap en wordt alles anders. Alles.

 Mislukt is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel van het boek heb je Loïs 1.0 als het ware. Het is de Loïs die je leert kennen, die verliefd wordt op Giel en die dat geheim met haar meedraagt. Het is de Loïs die onzeker is, maar toch bij mevrouw de Vogel intrekt en haar probeert aan te passen. Persoonlijk vind ik dit de leukste versie van Loïs.

Maar dan valt Loïs van de trap, op het moment dat Giel haar geheim heeft ontdekt. Loïs heeft brandwonden, en daarom is ze mega onzeker. Daarom wilt ze Giel niet dichtbij haar laten komen, niet zo dichtbij als ze zou willen. Wanneer weer ontwaakt onderaan de trap, is ze niet meer de Loïs die ze dacht te zijn.

Hoe verder de tijd verstrijkt, hoe meer ze erachter komt dat ze nu Emma is, de dochter van mevrouw de Vogel. Alleen denkt ze nog als Loïs, maar ziet ze eruit als Emma. Het blijkt ook dat het nu het jaar 1990 is en iedereen die ze kent, dus of nog niet bestaat, of veel jonger is.

Persoonlijk werd ik erg verrast door deze twist en verbaasde me het aan de ene kant wel, en aan de andere kant niet. Achteraf vind ik dit juist zeer goed gevonden en helpt het zeker bij het verhaal.

Loïs wilt graag terug naar haar eigen leven, het liefst dan met haar nieuwe lichaam, zonder brandwonden dus. Ze mist Giel en al haar dierbaren. Maar het is knap lastig om terug te gaan naar de toekomst, als je niet weet hoe je dat moet doen!

Om een lang verhaal kort te maken: na opnieuw een belangrijke gebeurtenis, wordt Loïs wakker als Loïs 3.0 in het ziekenhuis. Ze heeft 13 dagen in coma gelegen, maar ook nu is alles anders dan haar eerste versie. Giel bestaat niet, haar vader is nooit getrouwd met haar moeder en ze is 5 jaar ouder. Maar, het beste voor Loïs zelf; ze is de Loïs die ze wilt zijn: de Loïs zonder brandwonden, maar met een fijn leven en een goede toekomst in zicht.

Eindoordeel:
Het boek was echt fijn om te lezen. Je leert Loïs en haar en haar denkwijze steeds beter kennen, omdat het vanuit Loïs is geschreven. Ikzelf vind dat altijd het fijnste lezen. Want zo maak je meer mee van wat de hoofdpersoon denkt en naar mijn idee begrijp je het boek dan beter. Ik moest wel wennen dat ze niet meer haar eerste leven terug zou krijgen. Dat ze Giel nooit meer zou zien, net zoals haar vader en andere mensen. Dat vond ik in het begin jammer en zelfs verdrietig, maar nu ik er langer over na heb kunnen denken, denk ik dat dit echt wel een goed einde van het boek is.

Er worden ook onderwerpen aangesneden die best recent zijn, zoals de aanslagen in Parijs, Brussel en Syrië. Al met al een fijn YA boek; niet té Fantasy/Sci-Fi maar met een heerlijke twist!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s